Gode råd til hvordan du laver et mosaikbord
Nydelsen bliver bare større, når du indtager din mad og drikke ved et håndlavet, smukt og unikt mosaikbord.
Jeg har gennem tiden lavet over 100 mosaikborde med alle mulige forskellige designs. Jeg har også hjulpet masser af kursister igennem processen med at lave mosaikborde på mine og derigennem høstet stor erfaring med, hvad der skal til for at lykkes, og hvad der kan gå galt.
Hvordan vælge bord, mosaiksten, metode og design, så du får det helt rigtige og holdbare mosaikbord? Jeg håber at mine råd herunder kan hjælpe dig godt igennem processen.
Du er velkommen til at sende mig feed back på pia@gladsol.dk, og du er endnu mere velkommen på et af mine weekendkurser, hvor du får individuel vejledning til at realisere dit drømmebord.
- Udendørs eller indendørs bord?
Skal bordet stå ude eller inde? Det er vigtigt at vælge materialer, der tåler vejret. Fx er mosaik på en træplade ikke en god idé til et udendørs bord, da træet suger fugt og giver sig, hvilket kan betyde at mosaikken med tiden løsner sig og falder af.
Mosaikstenene skal også kunne tåle vejret, hvis det skal stå ude om vinteren, og her er en tommelfingerregel, at glas tåler frost mens keramik skal være hårdtbrændt stentøj eller porcelæn – altså ikke blødt terra cotta eller letbrændt ler.
Hvis du bruger glasmosaik, som ikke er gennemfarvet glas, er der en risiko for at det ikke tåler direkte sollys. Alt glas og glassten som du kan købe i Glad Sol tåler frost og direkte sollys.
- Hvilken type bord?
Har du allerede et bord, som du vil lave mosaik på, eller skal du ud og finde et?
Det kan være en fordel at bordpladen har en forhøjet kant, som beskytter mosaikken og skjuler mosaikkens sider, især hvis det er fx fliser, knækket porcelæn eller skarpt glas, der ikke er så pænt – eller bare skarpt – set fra siden. Hvis kanten på bordet er meget høj og du gerne vil hæve mosaikken op, kan du evt lægge den på en vådrumsplade og derefter lime eller montere pladen fast i fordybningen. Vådrumsplader fåes i forskellige tykkelser, så du kan finde den tykkelse, der passer til dit bord og mosaik.


Er der ikke en forhøjet kant på bordet, kan du evt selv forsøge at lave en pæn kant af mosaiksten. Til dette bruger jeg ofte firkantede ikke skarpe mosaikstifter, som alle har samme størrelse, så jeg får en ensartet kant.

- Hvilken type mosaik?
Du kan både bruge farvede glasplader, keramiske fliser, marmorsten, porcelæn, formstøbte mosaik stifter (glas eller keramik) og meget mere til at lave et mosaikbord af. Som tidligere nævnt, bør du tjekke, at mosaikstenene kan tåle vejret og direkte sollys, hvis det skal stå ude.
Jeg anbefaler at du går efter at finde mosaik med nogenlunde samme højde (maks. 1-2 mm højdeforskel), så du kan lægge mosaikken direkte på bordpladen og få en jævn overside. Er dette ikke muligt, findes der en såkaldt ‘omvendt metode‘, som er en teknik til at få en ensartet overflade med mosaikstifter med forskellig tykkelse.
Det er dog meget lettere at lave mosaik med almindelig direkte metode, hvor du hele tiden kan se, hvad du laver. Hvis der er en højdeforskel på mosaikstifterne, kan den udlignes ved at sætte lidt mere fliseklæb under de tynde og trykke de tykke lidt mere ned i fliseklæben
I Glad Sol finder du et stort udvalg af glas-, keramik- og marmormosaik i mange forskellige former og farver – samt nogle, som du selv kan klippe eller skære ud. Her kan du også købe værktøj til at klippe glas og fliser ud i mindre stykker.

- Hvordan lave et design?
Et tip til dig, som er begynder: ‘Keep it simple!’
Hvad er du til? Blomster, citroner, et dyr, et geometrisk mønster, et særligt motiv, et statement, organiske former eller noget mere vildt og usystematisk? Hvad er realistisk? Kan du selv udskære, klippe, forme og slibe glas, porcelæn eller fliser? Eller foretrækker du at købe nogle færdige former, så du bare kan koncentrere dig om at lave designet? Mulighederne er mange og du skal træffe dit eget valg.
Jeg anbefaler, at du tager dig god tid til designprocessen. Du behøver ikke at skabe dit design på to timer – hvorfor ikke bruge to dage eller to uger, hvis det i sidste ende kan betyde, at dit mosaikbord bliver helt rigtigt.
Lav skitser, læg mosaikken løst på et papir med bordpladens størrelse. Lav små ændringer og se forskellen. Tag billeder med din telefon af mosaikken lagt løst i forskellige designs for at se, hvordan det tager sig ud på en telefon, hvor du måske ser en anden helhed.
Laver du et geometrisk mønster, anbefaler jeg at lave diagonaler og hjælpelinjer på dit skitsepapir, så du har præcise afstandslinjer at lægge mosaikken efter. Måske kan du tegne en evt skitse over på bordpladen, inden du begynder at lime mosaikken fast.
- Hvilken type klæb?
Der er forskellige typer klæb, som egner sig til forskellige materialer.
Hvis dit bord er af træ til indendørs brug, og du ikke har brug for at udligne evt. højdeforskelle på mosaikstifterne, er en udendørs trælim en god og let lim at arbejde med. Har du brug for at udligne højdeforskelle på mosaikken på et træbord, kan du bruge en indendørs fliseklæb som fx Lip Flexicol.
Er dit bord af glas eller metal anbefaler jeg at bruge en lim i kategorien akryl-/siliconelim. Gå efter en der tørrer langsomt, ikke udsender giftige dampe og tåler vejret, hvis det skal stå ude. Jeg anbefaler Parabond, som jeg har brugt på mange glas- og metalborde.
Laver du mosaik på en vådrumsplade, anbefaler jeg at bruge Lip Multi Fliseklæb, som tåler frost. Du kan også bruge Lip Multi Fliseklæb på fx beton, sten og glas.
- Hvordan klæbe mosaikken fast?
Når du har besluttet dig for et design, anbefaler jeg at du forbereder materialerne, så du har dem klar til at blive limet fast. Hvis du skal klippe/skære nogle materialer ud, så gør det, inden du begynder at lime. Læg mosaikstenene frem, så du har overblik over alt det, som du vil bruge – evt fordelt efter farve og form i bakker/beholdere.
Husk at lave mellemrum på ca 2-8 mm til fugemassen.
Fliseklæb bliver overfladetørt efter nogle minutter, så smør et mindre område ud ad gangen og læg mosaik på. Nogle akryl- og siliconelim (fx Parabond) tørrer meget langsomt, så du kan smøre et større område ud. Trælim tørrer også relativt langsomt. Du må forsøge at fornemme balancen mellem, hvor hurtigt limen tørrer, hvor hurtigt du arbejder og hvor stort et område, som du kan arbejde på ad gangen. Jeg smører ofte fliseklæb og Parabond ud fra en lille frysepose med et hul i hjørnet og en lille spartel.
Har du et centralt motiv/mønster, kan det være en god idé at starte med at lave det. Laver du en ydre kant af mosaiksten, kan det være en god idé at lave den efter motivet og så til sidst fylde ud mellem kant og motiv, hvor du kan justere mellemrummene lidt, så det hele kommer til at passe.
Hvis du klipper fx glas eller porcelæn i stykker og får skarpe kanter, så sørg for at mosaikken ligger plant og der er plads til fugemasse i mellemrummene, som i nogen grad tager skarpheden. Brug gerne et fugebræt eller lignende til forsigtigt at justere højdeforskellen på et område, inden klæben er for tør. Du kan smøre ekstra fliseklæb under de lidt tyndere mosaiksten for at få dem op på niveau med de lidt tykkere.


Laver du mosaik på en vådrumsplade, kan du lave mosaikken på pladen som du herefter limer fast på bordet, inden du fuger det hele.


- Hvordan fuger man?
Vent med at fuge bordet til næste dag, hvor din klæb er helt tør.
Inden du fuger så tjek forsigtigt, om alle mosaiksten sidder godt fast (pas på du ikke skærer dig på evt. skarpe kanter).
Er der noget, der forstyrrer dit øje og skal rettes, inden du fuger? Måske kan du med en flad skruetrækker og en hammer forsigtigt banke enkelte mosaiksten fri og rette til, hvis der er brug for.
Sørg for at have fugemasse, vand, engangshandsker, engangs-skumklude, stofrester af bomuldsstof og et forklæde klar. Fugningen sviner, så måske kan du sidde udenfor, dog helst ikke i direkte sollys. Jeg bruger fugemasse af mærket Lip Multi Fugemasse, som er frostsikker og fåes i flere nuancer af grå samt hvid og sort. Du kan evt blande farvepigment i en hvid eller lys grå fugemasse.
Det er svært at sige noget generelt om, hvor meget fugemasse, du skal bruge til et område, da det afhænger af fugernes dybde og bredde. Sørg for at du hurtigt kan blande mere, hvis du opdager, at du ikke har nok. Farver du fugen, så sørg for at du har rigeligt i den farveblanding, som du bruger.
Sørg for at du ikke indånder støvet fra fugemassen, når du blander den op. Bland den i en fugeskål, der kan rengøres eller i en engangsbeholder, der kan smides ud. Du må ikke skylle fugemasse ud i afløbet.
Det er vigtigt, at fugemassen har en konsistens som peanutbutter eller kartoffelmos – altså ikke flydende. Smør fugemassen ud over mosaikstenene med en fugespartel i forskellige retninger, så fugemassen kommer ned i alle mellemrum. Lad gerne fugemassen sætte sig i ca 1/2 time, inden du rengør.

Skyl og vrid skumkludene så de er fugtige. Tør mosaikken af med skumkludene, så fugerne bliver glatte, samtidig med at du holder dem fugtige, så de ikke tørrer for hurtigt. Når du har glattet fugerne med skumkludene, kan du rengøre mosaikken helt med stofkludene. Hvis nogle mosaikstykker ligger lavt, er de måske dækket helt til af fugemasse, så sørg for at kigge godt efter, om der er nogle sten, der skal graves frem.
Næste dag, når fugerne er tørre, kan du rengøre dem med husholdningseddike, der neutraliserer fugemassen. Der findes produkter til at forsegle fugerne med, hvis de skal være udenfor, men det er ikke nødvendigt, hvis du har brugt udendørs fugemasse.


































