Underlag/baser

Du kan lægge mosaik på utrolig mange genstande og underlag. Det kan være 3-dimensionelle eller plane flader. Generelt er det lettere med hårde materialer der ikke giver sig.

Et meget anvendeligt materiale til mosaik er wedi-plader, som er vådrumsplader der let kan skæres ud til figurer eller plader. Wedi-plader kan købes i byggemarkeder i forskellige tykkelser og måler enten 250 X 60 cm eller 125 X 60 cm. I Glad Sol kan du købe wedi-plader skåret ud efter andre mål. Du kan også købe runde metalskiver til ophæng af wediplader. På denne video kan du se, hvordan du kan sætte et beslag på en wediplade.

Du kan også lime mosaik på glasfibernet som herefter monteres fast med fliseklæb. Det er smart med nettet, hvis du fx vil lave mosaikken i dit værksted og senere sætte den op udenfor. Brug Parabond eller trælim til at lime mosaikken på nettet med. Med glasfibernet har du mulighed for at have dit motiv tegnet op på papir under nettet (læg gennemsigtigt plastik ovenpå papiret og under nettet, så du ikke limer nettet fast til papiret (eller bordet hvis du ikke bruger papir under).

Du kan lægge mosaik på træ til indendørs brug. Jeg vil ikke anbefale at lægge mosaik på træ til udendørs brug. Generelt er det bedst at bruge træ som fx MDF – Glad Sol sælger forskellige udskårede MDF-plader. Med en god trælim kan du dog lægge mosaik på det meste træ så længe det bare er til indendørs brug i et fugtfrit rum. Det er en god idé at give træet et tyndt lag trælim, som er fortyndet med en smule vand, på alle sider for at lukke porerne.

Du kan også lave smykker med mosaik. I Glad Sol finder du et stort udvalg af smykker med en skål til at lægge mosaik i. Brug Parabond eller silicone til at lime (fordelen er at den tørrer langsomt og ikke udsender stærke giftige dampe) eller en anden stærk lim til metal og glas, fx en tokomponent epoxylim, hvor du dog skal være hurtig til at lægge mosaikken.

Du kan også lave din egen skulptur til mosaik af fx flamingo/hønsenet med fiberarmeret beton udenpå.

wediplader
glasfibernet armeringsnet