Metoder

Metoder

Der findes flere forskellige metoder til at lime mosaik fast.

Den mest almindelige metode til limning er direkte metode, hvor du sætter mosaikken direkte ned i fliseklæb/lim og hele tiden kan se, hvad du laver. Hvis du bruger fliseklæb eller en anden ikke flydende lim skal du smøre det ud i et lag, der er tykt nok til at du kan stikke tesseraen ned, så det kommer lidt op om kanten, men ikke helt op til overfladen. Pas på at fliseklæben ikke bliver overfladetør!

Bruger du en mere flydende lim som fx trælim, er det vigtigt at du bruger et relativt tykt lag lim, der kan binde mosaikken fast til underlaget – især den er ujævn i bunden – dog ikke så meget at det kommer op til overfladen.

I den indirekte metode limer du først mosaikken på glasfibernet, og herefter monterer du den ned i fliseklæb, der hvor den permanent skal være. Du kan lime mosaikken fast til nettet med en siliconelignende lim eller den vandfaste trælim. Der må endelig ikke komme for meget lim på, da mosaikken senere stadig skal kunne få kontakt med fliseklæben. Når mosaikken er limet på nettet, klipper du kanten af nettet helt ind til mosaikken, og den er klar til at blive monteret permanent fast med fliseklæb.

Omvendt metode bruges der, hvor du har brug for en helt plan flade, fx til et bord, og er mere kompliceret – Glad Sol har lavet en video om omvendt metode. Mosaikken klistres midlertidigt fast med forsiden nedad til fx brunt karduspapir med vandopløselig lim eller til transparent tape-bogbind med klistersiden opad spændt op på en plade. Når mosaikken er klistret fast til tape/papir skal bagsiden limes fast på en plade med fliseklæb.

Dobbelt direkte metode har den fordel, at du kan gennemarbejde dit design derhjemme i ro og mag, da mosaikken først limes midlertidigt på tape og siden monteres på et permanent underlag. Til denne metode har du brug for to ruller bred transparent tape med to forskellige klisterstyrker. Jeg bruger transparent bogbind, som den mindst klæbende tape. Den stærkere klæbende tape kan være svær at finde som en bred rulle I Danmark – i udlandet kan man købe det under betegnelsen ’Mosaic Face Tape’ eller noget lignende. Alternativt kan du bruge den gennemsigtige pakketape –  den kan efterlade limrester på din mosaik, som bagefter skal skrubbes af – lav evt. en test med tapen på din mosaik!

Har du et motiv kan du lægge det på dit bord og spænde den mindst klæbende tape over det med klistersiden op. Så kan du lægge mosaikken på med forsiden op, så du hele tiden kan se din mosaik. Når mosaikken er lagt, lægger du forsigtigt den stærkere klæbende tape over med klistersiden mod mosaikkens overflade. Så har du tapet din mosaik ind på forside og bagside og kan forsigtigt transportere den derhen, hvor den skal limes op permanent. Fjern forsigtigt den svagest klæbende tape på bagsiden, smør fliseklæb på underlaget, sæt mosaikken fast og tryk den godt ned i limen. Vent et eller to døgn til limen er helt tør og fjern så tapen fra mosaikkens forside.

 

mosaik bord