Glad Sol

Glad Sol eller på spansk Sol Feliz er titlen på et billede som symboliserer et vendepunkt i mit liv.

Jeg hedder Pia Skak Mortensen og vil fortælle dig historien bag min forretning: Glad Sol.

At arbejde skabende og kreativt har siden jeg var barn været min store passion. Som ung blev jeg fascineret af mosaik – det var et kunsthåndværk jeg gerne ville lære. Jeg drømte om at kombinere min kreative interesse med mit arbejdsliv og tog en uddannelse som lærer med billedkunst som linjefag. I billedkunst lavede jeg et speciale om mosaik i undervisningen – i den forbindelse opdagede jeg, hvor svært det var at finde materialer, kurser og viden om mosaik i Danmark.

Mit arbejdsliv som lærer og sidenhen souschef i en organisation efterlod dog ikke meget overskud til kreativitet. Jeg søgte løbende efter mosaikkurser på aften- og højskoler men fandt aldrig noget og havde svært ved at få lavet noget derhjemme – udmattet efter arbejdet.

I 2012 havde jeg arbejdet syv år som lærer, fem år som souschef, min voksne søn var flyttet hjemmefra, og jeg besluttede mig for i en alder af 43 år at tage et halvt års orlov fra mit arbejde. Søgende efter noget mere meningsfuldt i livet end et alt for hektisk arbejdsliv, rejste jeg for første gang alene ud i verden.

Første mål på min rejse var Mellemamerika – styret af min passion for latinamerikansk kultur. I Nicaragua besøgte jeg et galleri og faldt for et billede – et farvemættet tryk på håndlavet papir med titlen “Sol Feliz” – Glad Sol. I al sin enkelhed, stoflighed og naivitet rørte dette billede ved noget i mig.

I galleriet mødte jeg kunstneren bag billedet, Tony Peralta, og spontant bad jeg om at komme i lære hos ham. Det blev et vendepunkt i mit liv. I fem uger havde jeg en hverdag i Nicaragua, der handlede om at fremstille papir af bananstokke, åkander og majs og lave maya-inspirerede motiver på træplader til tryk. At arbejde kreativt igen lukkede op for en uendelig strøm af energi, fantasi og glæde i mig.

Tilbage på arbejdet som souschef I Danmark indså jeg hurtigt, at jeg skulle noget helt andet og sagde mit job op til ingenting. En kreativ proces blev skudt i gang, og jeg sprudlede af skaberlyst – i starten med collager og tryk på håndlavet papir, som efterhånden blev skiftet ud med mosaik. Jeg besluttede mig for at blive selvstændig og lave en kreativ virksomhed med mosaik som speciale. Den skulle have navnet Glad Sol, fordi det passer godt til mosaik – kunst man bliver glad af – især når solens lys glimter i overfladen. Glad Sol skulle være den mosaik-butik, som jeg selv havde ledt forgæves efter i Danmark igennem hele mit voksne liv.

Mosaik rummer muligheder for at eksperimentere med uendelig mange materialer og udtryksformer. Det egner sig godt til holdbare udsmykninger både inden- og udendørs. Mosaik egner sig til større fælles kunstprojekter, hvor børn eller voksne kan inddrages i arbejdet med at lave mosaikudsmykningen. Mosaik kan være helt meditativt, hvis man åbner sanserne og giver sig tid til at eksperimentere med materialer, design og teknikker.

Glad Sol åbnede d. 4. april 2014. Jeg har siden 2013 været på flere mosaikkurser i udlandet – bl.a. i Ravenna, Barcelona og London – for at dygtiggøre mig og være i stand til undervise og inspirere en mangfoldighed af kursister. Jeg håber, at jeg kan videregive den glæde, som mosaikken har givet mig, til alle jer der kommer forbi.

Artikel om Glad Sol i Hendes Verden