Glad Sol

Glad Sol eller på spansk Sol Feliz er titlen på et billede som symboliserer et vendepunkt i mit liv.

Jeg hedder Pia Skak Mortensen, og jeg elsker mosaik.

At arbejde skabende og kreativt har siden jeg var barn været min store passion. Som ung blev jeg fascineret af mosaik – det var et håndværk jeg gerne ville lære. Da jeg som 22-årig enlig mor skulle vælge uddannelse blev det dog en mere ‘fornuftig’ og sikker vej i livet som bl.a. universitetsstuderende og sidenhen skolelærer med billedkunst som linjefag.

Det førte mig ud i et arbejdsliv som lærer og sidenhen souschef i en organisation – en lang periode hvor der ikke var meget overskud til kreativitet. I 2012 var min søn flyttet hjemmefra, og jeg tog i en alder af 43 år et halvt års orlov fra mit arbejde og rejste ud i verden – søgende efter noget andet i livet end et hektisk fuldtidsarbejde.

Første mål på min rejse var Mellemamerika – styret af min passion for latinamerikansk dans og kultur. I Nicaragua besøgte jeg et galleri og faldt for et billede – et farvemættet tryk på håndlavet papir med titlen “Sol Feliz” – Glad Sol. I al sin enkelhed, stoflighed og universelle livsglæde rørte dette billede ved noget i mig.

I galleriet mødte jeg kunstneren bag billedet, Tony Peralta, og spontant bad jeg om at komme i lære hos ham. Det blev et vendepunkt i mit liv. I fem uger havde jeg en hverdag i Nicaragua, der handlede om at fremstille papir af bananstokke, åkander og majs og lave maya-inspirerede motiver på træplader til tryk. At bruge mine hænder, sanse materialerne og skabe noget, der gør mig glad, gav mig følelsen af at komme ‘hjem igen’.

Da jeg kom tilbage til arbejdet som souschef, indså jeg hurtigt at jeg skulle noget andet og sagde jeg mit job op til ingenting. En proces blev skudt i gang, hvor jeg gav mig selv lov til at gå 100 % ind i en kunstnerisk udvikling, samtidig med at jeg udarbejdede en forretningsplan for den kreative virksomhed Glad Sol. Jeg valgte hurtigt at mosaik skulle være mit speciale. Efter mange års forgæves søgen efter mosaik-kurser, -materialer og -kunst i Danmark vidste jeg hvor lidt der var. Mosaik rummer muligheder for at eksperimentere med uendelig mange materialer og udtryksformer og egner sig godt til holdbare udsmykninger både inden- og udendørs, hvor man kan inddrage både børn og voksne i processen. Man behøver ikke at kunne tegne/male for at lave smukke mosaikker. Mosaik kan være helt meditativt, hvis man åbner sanserne og giver sig tid til at eksperimentere med materialer, design og teknikker.

Glad Sol åbnede d. 4. april 2014. Jeg har siden 2013 været på mindst et mosaikkursus i udlandet om året – bl.a. i Ravenna, Barcelona og London – for at dygtiggøre mig og være i stand til undervise og inspirere en mangfoldighed af kursister. Med Glad Sol har jeg skabt det sted, jeg selv har manglet. Jeg håber at jeg kan videregive den glæde mosaikken, har givet mig, til alle jer der kommer forbi.