Lim / fliseklæb

Din lim/fliseklæb skal passe til dit underlag og til dine mosaikker. Er det til indendørs eller udendørs brug? Er det et materiale, der giver sig i fx. kulde, varme, regn og fugt? Skal det være transparent så lyset skinner igennem?

Denne video viser hvordan du kan lime mosaik på en urtepotte.

Til udendørs mosaik vil jeg generelt anbefale en udendørs fliseklæb fra et byggemarked – jeg plejer at bruge LIP Multi Fliseklæb som jeg har gode erfaringer med. Jeg sælger LIP i butikken i mindre mængder. Limer du på metal vil jeg anbefale en stærk og fleksibel lim som Parabond.

Til indendørs brug og en plan fast flade af træ, sten, beton eller keramik vil jeg anbefale Glad Sols trælim der tørrer op vandfast, transparent og frostsikkert. Jeg anbefaler trælimen til træ, men den kan også bruges på wediplader, fliser, glas m.m. Trælim er god, fordi den tørrer langsomt, er stærk, giftfri og børnevenlig. Du kan også bruge fliseklæb (købes på byggemarked) på fx wediplade, beton, sten, eller træ indenfor. Limer du på plastik, metal, drivtømmer eller glas er denne lim velegnet: Parabond.

Til 3D-mosaikker har du brug for en lim, der ikke flyder. Parabond eller silicone binder på de fleste emner, er transparent, fleksibel og både til indendørs og udendørs brug. Fliseklæb kan bruges på 3D-emner i hårdt materiale af fx sten, beton eller keramik – fliseklæb fåes både til indendørs og udendørs brug i byggemarkeder eller i Glad Sol. Du kan også bruge fliseklæb på en form af flamingo.

Mosaik uden fugning. Mosaik uden fugning anvendes mest til billeder/dekorationer på væggen). Til brugsgenstande er det som regel bedst at fuge for at mosaikken er stærk og der ikke kommer snavs i mellemrummene. Man bruger som regel fliseklæb, når man ikke fuger, da fliseklæben så vil kunne ses i mellemrummene og på den måde erstatte fugemassen. Hvis du ikke fuger din mosaik kan du evt. farve fliseklæben med pigment.

Til transparent glas anbefaler jeg Parabond eller silicone som er transparent, stærk, langsomt tørrende og uden giftige dampe.

Til metal og andre fleksible underlag er Parabond (evt. en silicone) en rigtig god, fleksibel og stærk lim.

parabond lim transparent lim til glas og metal
trælim d3