Lim / fliseklæb

Din lim/fliseklæb skal passe til dit underlag og til dine mosaikker. Er det til indendørs eller udendørs brug? Er det et materiale, der giver sig i fx. kulde, varme, regn og fugt? Skal det være transparent så lyset skinner igennem?

Til udendørs mosaik vil jeg generelt anbefale en udendørs fliseklæb fra et byggemarked – jeg plejer at bruge LIP, som jeg har gode erfaringer med. Jeg sælger LIP i butikken i mindre mængder. Limer du på metal vil jeg anbefale en stærk og fleksibel lim som Parabond.

Til indendørs brug og en plan fast flade vil jeg generelt anbefale Glad Sols trælim der tørrer op vandfast, transparent og frostsikkert. Jeg anbefaler trælimen til træ, men den kan også bruges på wediplader, fliser, glas m.m. Trælim er god, fordi den tørrer langsomt, er stærk, giftfri og børnevenlig.

Til 3D-mosaikker er det bedre med en lim der ikke glider så meget, og her kan jeg fx anbefale Parabond eller Mapei fliseklæb. Hvis du ikke fuger kan du evt. farve fliseklæben med pigment – jeg bruger flydende pigment til Mapei Fliseklæb. Du kan dog bruge trælim på 3-dimensionelle flader, hvis du lader den tørre lidt inden du lægger mosaikken på.

Til transparent glas anbefaler jeg Parabond eller Collall Universallim – Collall kun til plane vandrette flader, da den flyder ud.

Til metal og andre fleksible underlag er Parabond en rigtig god, fleksibel og stærk lim.