Glad Sol

Glad Sol eller på spansk Sol Feliz er titlen på et billede som symboliserer et vendepunkt i mit liv.

Jeg hedder Pia Skak Mortensen, og jeg elsker mosaik.

At skabe billeder og skulpturer og arbejde med at sætte forskellige materialer sammen har altid været min store passion, men lå i de første mange år af mit voksenliv i dvale, da jeg forsøgte at gå en mere ‘fornuftig’ og sikker vej i livet som bl.a. universitetsstuderende, skolelærer, socialarbejder og souschef.

I 2012 tog jeg i en alder af 43 år orlov fra mit fuldtidsarbejde som souschef i en organisation og rejste ud i verden – søgende efter noget andet i livet end et hektisk fuldtidsarbejde og et hyperaktivt fritidsliv med en altid overtegnet kalender.

Første mål på min rejse var Mellemamerika – styret af min passion for latinamerikansk dans og kultur. I Nicaragua besøgte jeg et galleri og faldt for et billede – et farvemættet tryk på håndlavet papir med titlen “Sol Feliz” – Glad Sol. I al sin enkelhed, stoflighed og universelle livsglæde rørte dette billede ved noget i mig.

I galleriet mødte jeg kunstneren bag billedet, Tony Peralta, og spontant bad jeg om at komme i lære hos ham. Det blev et vendepunkt i mit liv. I fem uger havde jeg en hverdag i Nicaragua, der handlede om at fremstille papir af bananstokke, åkander og majs og lave maya-inspirerede motiver på træplader til tryk. At bruge mine hænder, sanse materialerne og skabe noget, der gør mig glad, gav mig følelsen af at komme ‘hjem igen’.

Da jeg kom tilbage til Danmark og hverdagen, indså jeg hurtigt at jeg skulle noget andet, tog konsekvensen og i 2013 sagde jeg mit job op. Siden har jeg været i fuld gang med min rejse ind i et sanseligt univers af farver, former og lækre materialer. Jeg har valgt mosaik som mit materiale – det er ren magi og rummer uendelige muligheder for at eksperimentere. Mosaik er en leg, som jeg aldrig bliver færdig med. Jeg har været fascineret af mosaik, så længe jeg kan huske tilbage og har ledt næsten forgæves efter kurser, materialer og mosaikkunst i Danmark.

Med Glad Sol har jeg skabt det sted, jeg selv har manglet. Jeg håber at jeg kan videregive den glæde mosaikken, har givet mig, til alle jer der kommer forbi.